Syysvaatteet

Miten päivittää vaatekaappia ekologisemmin?

17.8.2017
Teksti: Pauliina Levokoski
Kuvat: Vai-Ko 

Syksyn tullen moni käy läpi vaatekaappejaan ja päivittää sen sellaiseen kuosiin, kun sen soisi olevan lomalta paluun jälkeen. Arkena tulisi keskittyä olennaiseen ja vaatekaapilla tuskailu ei ole niistä yksi asia. Muoti määrittää paljon sitä, millaisten lasien läpi katselemme omia ja muiden vaatteita. Lahkeen väljyys vaihtelee sesongista toiseen ja se muutaman vuoden takainen trendivärikin saattaa alkaa näyttää jo tunkkaiselta. Ennen koko vaatevaraston Konmarittamista ja uusimista, kannattaa kuitenkin pysähtyä tarkastelemaan paremmin omaa valikoimaansa.

Jos vaatekaapista löytyy selkeästi käyttämättömiä vaatteita, suosittelen pohtimaan, miksi ne ovat sinne jääneet pölyä keräämään. Huonosti istuvat, väärän kokoiset tai persoonaan sopimattomat vaatteet suosittelen laittamaan kierrätykseen, jos tuntuu, ettei niitä pysty edes ompelija pelastamaan. Vaatekaappi sekä mieli kevenee, kun sieltä karsii muinaisjäänteet pois. Rikkinäiset, mutta vielä miellyttävät vaatteet kannattaa yrittää korjata ja nyppyyntyneet hoitaa mahdollisuuksien mukaan uuteen loistoonsa.

Mutta mitä tehdä niille vaatteille, jotka ovat sekä istuvia että silmää miellyttäviä, mutta ne eivät jostain kumman syystä ole päässeet käyttöön asti? Kannattaa pohtia, onko tälle vaatekappaleelle olemassa mitään, mihin sitä yhdistäisi. Vuosia vanha puolihame voi saada uuden elämän jo pelkästään sillä, että etsii siihen täydellisesti sopivan paitapuseron tai vaikkapa lyhentää sen raikkaamman pituiseksi. Silloin tällöin voi myös pitää ideointi-päiviä, jolloin sovittelee läpi vaatteitaan ja miettii valmiiksi, miten ne saa yhdisteltyä sesonkiin sopiviksi.

Jos vaatekaappi kuitenkin tuntuu vajaavaiselta ja kaipaisi täydennystä, kannattaa ottaa muutamia asioita huomioon ennen vaateostoksille suuntaamista.

  1. Olisiko haluamani mahdollista löytää käytettynä? Jos etsinnässä on villaneule tai vaikkapa puuvillainen kauluspaita, siis oletusarvoisesti vaatekappale, joka säilyy hyvänä vuosia, kannattaa eritoten kääntyä kirpputorien tai kierrätysryhmien puoleen. Jos vaate on kestänyt aktiivista käyttöä jollain toisella, se luultavasti kestää käytössä myös sinulla.
  2. Osta laadukkaita, aikaakestäviä vaatekappaleita. Tarkasta vaatteen materiaalit, istuvuus sekä pohdi värin sopivuutta jo olemassa olevaan vaatekaappiisi. Klassisen palmikkoneuleen ostaminen ei ole ehkä kovinkaan kutkuttavaa, mutta tulet käyttämään sitä todennäköisesti vuosikausia. Ajattomia vaatteita on myös helppo yhdistellä niihin hieman erikoisempiin vaatekappaleisiin.
  3. Tee hankintoja vain tarpeeseen. Eritoten vaatekaupoilla on hyvä pysähtyä pohtimaan, tekeekö ostosta haluun vain tarpeeseen. Viides kukkamekko ei helpota arkiaamujen asukriisejä, jos vaatekaapista todellisuudessa puuttuukin yksiväriset peruspaidat. On myös täysin inhimillistä tahtoa päivitystä, mutta se kannattaa tehdä maltillisesti tekemällä hieman pienempiä ostoksia. Vanha villakangastakki saattaa tuntua jo tunkkaiselta, mutta laadukasta takkia ei kannata pakosti lähteä uusimaan, vaan ostaa sen piristykseksi vaikkapa trendiväreissä loistava kaulahuivi.
  4. Kiinnitä huomiota materiaaliin sekä hoito-ohjeeseen. Kun teet kaupoilla päätöstä laadukkaan ja luultavasti hintavan villaneuleen sekä edullisen polyesteri-neuleen välillä, mieti millaisia huoltotoimenpiteitä kumpikin neule vaatii ja kumpi niistä todennäköisesti kestää käytössä pidempään. Hinta painaa usein tällöin vaakakupissa vähemmän. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon se, että vaatteen peseminen on suhteellisen iso osuus vaatteen aiheuttamasta ympäristökuormasta. Itsestään puhdistuva luonnonmateriaali voittaa tässä suhteessa kiistatta.
  5. Mieti mitkä arvot määrittelevät kuluttamistasi. Haluatpa sitten tukea kotimaista yrittäjyyttä, luomutuotantoa tai Reilua Kauppaa, tee kulutusvalintasi sen perusteella.

Kirjoittaja: Pauliina Levokoski, Metropolia Ammattikorkeakoulun vestonomi-opiskelija

Kuvituskuvina Kiertovillan yhteistyökumppani VAI-KØ:n Instagram-kuvia, joissa näkyy heidän valmistamiaan merinovilla-tuotteita.

Lähteet: http://www.nudge.fi/page/6/eettiset-ja-ekologiset-valinnat-vaateostoksilla