Pitti Filati – kuitu- ja lankamessuilla 2019

3.7.2019

Teksti ja kuvat: Anneli Auranen, vaatetusalan opiskelija ja Jämsän Villalaakso -hankkeen assistentti, Metropolia AMK

Jämsän Villalaakso on puoli vuotta kestänyt selvityshanke, jota Metropolia Ammattikorkeakoulu on koordinoinut ja joka saatettiin loppuun muutama päivä sitten. Hankkeen loppumetreillä kävin tekemässä viimeiset kartoitukset langanvalmistuksen uusista tuulista Firenzessä Pitti Filati -messuilla. Pitti Filati -messut ovat lanka- ja neuleteollisuuteen erikoistuneet messut, joissa näytteilleasettajat ovat pääosin langanvalmistajia eri puolilta maailmaa ja vierailijat suunnittelijoita ja vaatebrändien ostajia.

Fortezza de Basso, Pitti Filati -messujen sisäänkäynti

Kolmipäiväiset messut pidettiin upeassa vanhassa linnoituksessa Fortezza de Bassossa parin kilometrin päässä Firenzen keskustasta. Heti messualueelle saapuessa huomasi, että kyseessä on muotialan tapahtuma – ihmiset olivat huipputyylikkäitä ja messujen esillepanossa oli panostettu visuaalisuuteen. Ensimmäinen messuhalli oli omistettu vintage-aarteille ja pursui huippusuunnittelijoiden vanhoja luomuksia, joita oli myös mahdollista ostaa suhteellisen edulliseen hintaan.

Itse messualue koostui kaksikerroksisesta tilasta, joista toinen oli omistettu kokonaan kestävän kehityksen ratkaisuille sekä nuorten suunnittelijoiden neulekilpailutöiden esittelylle. Oli mahtavaa huomata konkreettisesti, miten suuren muutoksen keskellä vaatetusteollisuus on tällä hetkellä, sillä ekologisuus, eettisyys ja kiertotalous ovat niin suuri trendi alalla.

Kirjoittaja Anneli Auranen messuvieraana

Oma missioni näillä messuilla oli kartoittaa, missä maailmalla mennään kierrätysmateriaaleista tehtyjen lankojen suhteen. Italia on yksi maailman kehittyneimpiä langanvalmistusmaita ja heillä on pitkä historia alalla. Oli hienoa huomata, miten moni näytteillepanijayritys tekee lankaa joko teollisuuden ylijäämämateriaaleista tai kuluttajilta kerätyistä vanhoista tekstiileistä. Materiaalit, joita näiden lankojen valmistamiseen käytetään, ovat pääosin villa ja puuvilla sekä synteettisistä kuiduista polyesteri ja polyamidi. Tämä kierrätyslankojen valmistus ja niiden arvostus ovat Italiassa kasvaneet viime vuosina merkittävästi, sillä vielä vuonna 2016 tilanne oli aivan eri, kun Metropolian ”Kiertovillasta kasvuun” -hanketiimi kävi messuilla. Tuolloin italialaiset kehräämöt eivät pitäneet kierrätysvillaa lisäarvoa tuottavana bisneksenä muutoin kuin halvan hinnan näkökulmasta.

Kesäkuussa 2019 päättyneen Villalaakso-hankkeen yksi tavoitteista oli jatkaa siitä, mihin aikaisemmassa ”Kiertovillasta kasvuun” -hankkeessa jäätiin ja kartoittaa Suomessa kysyntää kierrätyslangan hyödyntäjille, joita onkin löytynyt melko runsaasti. Vielä kierrätyslangan valmistusta ei meillä kuitenkaan ole, mutta edellytykset ovat olemassa, joten toivottavasti lähiaikoina tämäkin toteutuisi.

https://certifications.controlunion.com/storage/configurations/certificationspetersoncontrolunioncomaccnakijkennl/images/logo/rws.png

Kiertotalouden ja ekologisuuden lisäksi vaateteollisuudessa ollaan koko ajan ottamassa askelia kohti eettisempiä toimintatapoja. Kävin kuuntelemassa luennon uudesta villantuottajien sertifikaatista nimeltä RWS (Responsible Wool Standard), joka pyrkii edistämään läpinäkyvyyttä villan tuotannossa ja takaamaan lampaille hyvät elinolosuhteet sekä varmistamaan että tilat ovat oikein hoidettu. RWS-merkintää voi todennäköisesti löytää pian villavaatteiden pesulapuista, sillä monilla suurilla vaatebrändeillä on tavoitteita siirtyä käyttämään RWS-sertifioitua villaa lähivuosina.

Pitti Filati -messut ovat ammattilaismessut, joille ei pääse ns. suuri yleisö. Opiskelijat voivat lähettää ryhmänä hakemuksen messuille kuukautta ennen ja saada pääsyn viimeiselle messupäivälle. Messut keskittyvät pitkälti langan- ja kuidunvalmistajien esittelypisteisiin, mutta siellä pääsee myös inspiroitumaan tulevista trendeistä ja näkemään alan innovaatioita, joten suosittelen messuja lämpimästi!