Villatuotteiden huollon ABC

29.5.2017
Villa on materiaalina pehmeä sekä lämpöinen ja siitä valmistettu vaate onkin monelle ehdoton hankinta talven viimoja vastaan. Kosteutta imevä villa hylkii myös likaa ja tämän vuoksi sen puhdistaminen on paljon helpompaa, kuin äkkiseltään voisi luulla.

Pesemme nyky-yhteiskunnassa vaatteita paljon, jopa enemmän kuin olisi tarpeen. Villatuotteet ovat erinomainen esimerkki vaatteista, joiden pesu on harvoin tarpeellista. Ulkoilma on villavaatteen paras ystävä, jossa se raikastuu erinomaisesti käytön tai säilytyksen jäljiltä. Erityisesti kosteassa ilmassa villakuitu turpoaa ja puhdistuu hyvin. Säännöllinen käytön jälkeinen tuuletus, mieluiten suoraa auringonvaloa vältellen, onkin villavaatteen huollon kulmakivi.

Pesuun olisi hyvä turvautua vasta tahrojen ilmaantuessa. Useimmat villatuotteet eivät pesua edes salli, mutta poikkeuksiakin löytyy. Pesukoneessa pestävät villatuotteet kannattaa aina pestä pesukoneen villaohjelmalla ja mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa, korkeintaan 40:ssä asteessa. Pesulappua kurkkaamalla pesulämpötila on helppo selvittää. Usein pesulämpötilan alle on myös merkattu viiva, joka tarkoittaa, että tuote vaatii hellävaraisempaa pesua.

Jos pesulappu puolestaan kieltää konepesun, on vaihtoehtona pestä vaate käsin. Tähän tarkoitukseen on olemassa erillisiä villanpesuaineita, jotka tulee liottaa kädenlämpöiseen veteen huolellisesti. Pesu tulisi suorittaa mahdollisimman ripeästi ja hellästi, mieluiten puristelemalla, jotta villakuitu ei kärsi ja katkeile. Pesty vaate kannattaa rullata froteepyyhkeen sisälle, jotta suurin kosteus imeytyisi siihen. Pyyhkeen kannattaa olla väriltään vaalea, jotta villa ei ime itseensä epätoivottuja värejä. Esikuivattu vaate oiotaan mittoihinsa ja kuivataan vaakatasossa ilmavasti. Kuivauspaikan kannattaa olla lämmin, mutta ei esimerkiksi patterin välittömässä läheisyydessä.

Pesun lisäksi villavaatetta voi myös silittää. Toistamiseen kehoitan kurkkaamaan valmistajan ohjeet pesulapusta, mutta useimmiten villavaatteen voi silittää 150 asteisella raudalla nurjalta puolelta ja kostean liinan läpi kevyesti höyryttämällä. Säilytyksessä puolestaan olisi hyvä ottaa huomioon se, että villa on materiaalina yllättävän joustava, jonka vuoksi sitä ei suositella säilytettäväksi henkarilla venymisen välttämiseksi. Viikkaminen väljästi laskostaen on paras ratkaisu. Jos tapanasi on siirtää villavaatteet kesäkaudeksi talvisäilöön, kehoitan pakkaamaan ne suljettavaan pussiin, jotta koit eivät pääse herkuttelemaan niillä.

Nyppyyntyneen villaneuleenkin pystyy vielä pelastamaan ostamalla nyppyjen poistamiseen tarkoitetun villaharjan. Harja on hyvä hankinta jokaiselle, joka omistaa villavaatteita, sillä nyppyyntyminen on varsinkin pehmoisemmille villalaaduille hyvin ominaista. Villaharjalla käsitelty neuleen pinta on kuin pakasta vedetty. Toinen suositeltava apuväline on perinteinen tarraharja, jolla voi kuivasta villatuotteesta poistaa pölyä tai muuta irtolikaa.

Käsittelemäni ohjeet käyvät parhaiten villapuseroiden kaltaisille tuotteille, jossa villaa on käytetty neuloksena. Villakankaiset tuotteet puolestaan suositellaan useimmiten pesettämään pesulassa. Varsinkin kalliiden takkien ja pukujen kohdalla suosittelisin kääntymään pesulan palveluiden puoleen, jotta ne huolletaan oikein.

Näiden ohjeiden kera kehoittaisin jokaista tekemään kesähuollon villatuotteillensa, sillä niistä on hyvinhoidettuina iloa moneksi vuodeksi.

Kirjoittaja: Pauliina Levokoski, Metropolia Ammattikorkeakoulun vestonomi-opiskelija
Lähteet:
https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/pyykki/pese-oikein/villavaatteen-pesu/
http://www.siivous.info/pyykinpesu/villavaatteiden-pesu-villan-hoito